28.3.12

Pembe Metrobus Taciz

                                        

Gunlerdir su pembe metrobus konusu beni dehsete dusuruyor. Sadece kadinlarin kullanacagi pembe bir metrobusun varligi isteniyor. Saadet partisinin tacize cozum (!) teklifiymis metrobusten inen insanlara brosur dagitiyorlarmis ve saadet partisinin kadin olan bilmem nesi sole bi aciklama yapmis"Rusya ve Japonya'da var boyle bir uygulama" once sunu sorayim eger Rusya ve Japonya'da yasayanlar varsa var mi cidden boyle bir uygulama? Ve eger varsa bile bu tacizcilerin tecavuzculerin cezalandirilmadigi bir ulkede tacize engel olarak dusunulup mu yapilmis?!

Gercekten bu konuda cok sinirliyim yani diyelim ki bu pembeler cikti ortaliga diger metrobuslere binen kadinlara taciz normal mi olacak "aa o da istiyor yoksa niye binsin bu metrobuse" mi diyecek tacizci?! Sonuc ne olur bilemiyorum emin de olamiyorum artik, neye yok artik bu kadari da olmaz canim dediysek yavas yavas oldu oluyor.Gene de bunun olmamasini diliyelim.

Ben simdi New York' da ki taciz ve kadin olma haline deginmek istiyorum.
Bi kere burda kadinsaniz herhangi bir olayda zaten bir sifir ondesiniz. Bunu bilen tum erkek cinsi bu farkindalikla size mesafeli oluyor zaten. Ki dusunun onlarca irk birarada yasiyor burda, herkesin gelenegi gorenegi ayri ama sinirlar oyle belirgin korunuyor ki yasalarla, hic kimse aman bana ne olur diyemiyor. Bu kadar net.
Oyle metroda, otobuste size cok yakin oturmaz hicbir erkek oturdugu an zaten hemen rahatsizliginizi belli etmek en dogal hakkiniz. Metro kalabalik yanlislikla cantasi mi degdi hemen ozur diler zaten direk bi hisimla doner bakarsiniz cunku burda temas asla normal birsey degil. Zaten olmamali da degil mi? Ne oluyor ulkemizde tanidik tanimadik kisiler tarafindan bebekler cocuklar dokunularak sevilince. Burda asla bi cocuga dokunamazsiniz sokakta aa ne tatliymis diye. 'Aaa ama o da ne, ne yabanilik oyle' diyoruz ya biz cunku cok canayakin bi milletiz ya. Yok iste o hic ole degil kimse kimseye dokunmamali ve daha kucucukken bilmeli bir cocuk bunun normal olmadigini ve kendini korumayi ogrenmeli. Haksiz miyim? Burada tacizden tecavuzden ceza almis cezasini cekip hapisten cikmis (eger cikabilirse) biri yasadigi yerdeki insanlara sucunu bildirmek zorunda. Yani evinizin yakinlarinda boyle biri varsa bunu biliyor ve ona gore dikkatli oluyorsunuz. Gayet guzel bir uygulama oldugunu dusunuyorum. Tecavuzler tacizler olmuyor mu tabi okuyoruz gazatelerde oluyor ama yapanin gercekten akil sagliginin yerinde olmamasi gerek cunku cezasi cok agir cezasini cekse bile gittigi heryerde o sucla yasamak zorunda.

 Ayni sekilde kadina siddet mi dediniz bi sikayet edin bakalim direk polis geliyor aliyor adami. Hatta siz sikayet etmediniz komsu etti gene polis geliyor aliyor adami. Burada erkegin kadina bagirdigi sahneyi pek goremezsiniz genelde, illa bagirilacaksa kadin erkege bagiriyordur sokakta falan :) cocuga siddet zaten mumkun degil gider kendi sikayet eder o etmezse konu komsu eder cocugu alir devlet siddet uygulayanda dogru hapse. Bi olay var ne kadar dogru bilmem ama babayla kiz Turkiye' ye tatile gidiyor adam havaalaninda pasaport kontrolunden gecer gecmez kizini bir basliyor dovmeye simdi kime sikayet edeceksin diye. Ne hirs yapmissa artik!

Kisaca insanin icinde olmali bu bilince sahip olmaliyiz falan diye dusunulmemeli yasa olacak yasa uygulanacak tacizci bilecek ki ben bu kadini rahatsiz edersem basima gelmeyen kalmaz. Siddet uygulayan koca bilecek ki tutuklanacagim. O zaman nasil bilinclenir nasil icine dogar o farkindalik inanamayiz bile!

Biraz rahatladim yazdikca sanki ama her okudugum haberde isyan ediyorum. Bir ulkede kocalari tarafindan oldurulen kadinlarin sayisi bu kadar coksa o ulkede hukuktan, ahlaktan, insanliktan, dinden bahsedilebilir mi? İnsan hayati insan hakki herseyden once ve onemlidir onceligi baska seylere veren devlet hictir.

P.S. fotograf alintidir.

18.3.12

Grand Central Station

Grand Central terminal New York'da ki en görkemli ve merkezi terminal. Mimarisi gercekten cok hos. Ama ilk gordugunuz metro istasyonu burasi ise hazir olun cok buyuk bir hayal kirikligi sizi bekliyor :) Cunku burasi sadece tarihi ve sembolik bir terminal digerleri cok farkli. (bir subway postunda kanitlamayi dusunuyorum) Grand Central tertemiz, gicir gicir ve civil civil (cok ikileme, fazla ikileme :) İlk fotograf internetten alinti bu arada, dis cepheden boyle bir fotograf cekmem mumkun olamadı.






Eger metro ve otobus icin kullanmayacaksanız bile gezip gorulebilecek bir mekan oldugunu dusunuyorum. New York'un kalabaligini, karmasasini, telasini gayet iyi gozlemyebileceginiz bir yer Grand Central Station.






Fotograflar cok kaliteli degil malesef hem aceleyle cekildi hemde isik cok kotuydu asil onemlisi tabi makinem yanımda degildi.






Grand Central Station da alisveris edebilir, yemek yiyebilirsiniz. Ozellikle yemek ve alisveris icin tercih edilebilecek bir yer degil tabi bence. Yukaridaki elbise kagittan yapilmis ve hazir kagittan yapiyoruz bari rukuslukte sinir tanimayalim denilmis. Daha da yazacak bisey bulamiyorum bundan sonrasi fena sacmalarim bence, bi fotograf daha ekler kacarim ;)

13.3.12

Sagliktan Otesi Hikaye...



Hayatimin en karmasik duygusalliginda ki gunuydu sanirim dun. Kari-koca check-up a gittik ozellikle ben kendimi bi kac aydir yorgun halsiz hissediyorum cok. Ve kafamda hep, ince bir hastalik gelmis beni bulmus gibi senaryolarla yasiyorum son haftalarda. Neyse kanlar verildi kontroller yapildi. Tahlil sonuclarini beklemeye basladik makinadan otamatik cikacakmis sonuclar. Beyimin herseyi iyi cikti cok sukur benimki bi turlu cikmiyor doktor bi sorun oldu tekrar yapacagiz dedi. Dedi ve bende film koptu tabi o an kesin bisey gorduler bi kez daha bakacaklar diye dusunuyorum 30 dk falan bekledik doktor birilerini cagirdi icerde konusuyorlar  ve ben yaziyorum o sirada 'evet iste cikti bana nasil soyleyeceklerini konusuyorlar' falan diye beyimin basinin etini yemekle mesgulum. Neyse ikinci sonucta cikinca doktor yanimiza geldi ve sonucun cok garip oldugunu kan degerlerimin normalin cok altinda oldugunu ama saglikli gorundugumu ve makinanin yanlislik yaptigini bu yuzden kanimin tekrar alinacagini ve laboratuvara gonderilecegini soyledi. Benim dunyam tabiki yerle bir olmustu evet tam turk filmi sahnesi gibiydi sadece doktor 'fazla' bir ingilizceyle kelimeleri yalayip yutuyordu. Korkudan olsa gerek o fazla ingilizceyle yalayip yutulan kelimeleri rahatlikla anliyordum :).  Elli kere sorduktan sonra doktor kesinlikle makinanin hata yaptigina emin oldugunu soyleyip duruyordu. Ama makina beyime ve onca kisiye dogru soyluyordu da neden bana yalan soyluyordu. Tabiki bu bana hic mantikli gelmedi. Ben cok hastaydim biliyordum butun belirtilerde son haftalarda zaten benimleydi. Hemalocrit % 40-45 olmasi gerekirken bende % 19 du. Sabaha kadar 28 yillik hayatim aynen film seridi gibi gecti gozumun onunden ve karar verdim ki olmek istemiyorum. Zor bi aksamdi hayal gibiydi hersey sersemlemistim. Sabah cok erken saatlerde telefonla uyandik ve sonuclarin cok iyi oldugunu herseyin normal oldugunu soyledi doktor. Ilk defa sagligimla ilgili bolesine bi endise yasadim ve yasamak ne degerliymis saglik ne kadar onemliymis cok iyi anladim. Suan ne yorgunluk ne bitkinlik hissediyorum. Bilmem belki bole bisey yasamam gerekiyordu cunku son haftalarda resmen hicbisey yapmak gelmiyordu icimden hep yorgun bikkindim simdi ucup gitti hepsi sanki.

Ama tabi makine neden ben de hata veriyor anlayamiyorum! Spor salonunda koşu bandında kalp ritmini olcen ekran da beni normalin cok ustunde olcuyordu gercek olmıycak kadar hemde. Yani makinelerin olcemedigi bir bünyem var sanirim yada oyle bir hastaligim varki makineleri bozuyorum :) (acaba bu hastalik nedir simdi buna kafa yormamak istiyorum ama :P )

New York'a bahar coktan geldi agaclar tomurcuklandi bugun yarin ciceklenecekler sadece bunun icin bile hayat oyle guzel ki... Evet bugun tam bir sevgi kelebegiyim canim pek kiymetliymis demek ki :)

Benim korktugum basima gelmedi ama bunu yasayanlar var, yakinlari yasayanlar var herkese bol bol saglik diliyorum. Ve dun aksam kansizlik icin ne yenmesi gerekiyorsa hepsini hatmetmis biri olarak korkugum gibi bi sonuc cikmasada yasadigim belirtilerle biraz daha kanli canli olmak adina suan maydonoz kemiriyorum ki ben butun otlari cok severek yerdim simdi ne faydaliysa hepsini abartma zamani :)