10.8.12

MoMA- The Museum of Modern Art


MoMA -modern sanat muzesi- sanirim burada en cok sevdigim muzelerden biri oldu. Sanirim modern sanattan daha cok anliyorum :) Herseyden once binanin mimarisini cok hos buluyorum. Daha sonra en cok ilgilendigim bolum tasarim, islevsel mobilyalar oldu. Gercekten cok orjinal fikirler vardi. Ama malesef, gercekten etkilenmis olmaliyim ki bi tanesinin bile fotografini cekmemisim :( bakip, incelemekten aklima gelmemis, ama cok isterdim burada yayinlansinlar. Belki bir dahaki sefere 2. bir MoMA postunda olabilirler. 




Bu asagidaki tablo en cok begendigim. Bana sonsuzluk ve gerceklik hissi verdi ve de sanirim bolca hüzün.



Asagidaki sandalye duvarda asili duruyor, ilgincti.









P.S. Evet biliyorum son postta, bu postun konusu farkli olacak demistim ama o konuyu hala toparlayamadım. umarim daha sonra toparlayip yazacagim.

1.8.12

Anilar simdi gozumde canlandilar 2

Yeni bir anilar simdi gozumde canlandilar bolumune hos geldiniz ne yazik ki bu anida icler acisi :)



Gene ilk geldigim hafta (iste ne olduysa ilk haftalar olmus) deli gibi ev ariyoruz. Ve dusunun, tamam New York! ama neresi iyidir, neresi bize goredi, hangi kisminda kimler oturur, neresi kesemize uygundur sadece ustun koru biliyoruz. Ev aramalar genelde su siteden oluyor http://newyork.craigslist.org/ . Iste bizde ilanlara bakiyoruz uygun bulduklarimizi ariyoruz evi gormek icin sozlesiyoruz falan derken gene boyle telefonla konustugumuz birinin verdigi adrese gittik.

Bu noktada hemen burada ki cok onemli bir gercegi aciklamak istiyorum. Ancak burada bi sure yasayinca anlasilabilecek birsey bu, siyah ve beyaz insanlarin burada ki durumu. Evet ben buraya gelmeden once oyle cok buyuk bir farklilik oldugunu dusunmuyordum ama burada bariz bir sekilde ozellikle ev ararken, fiyati daha yuksek olan yerler siyah insanlarin yogunlukta yasamadigi yerler (mahaller diyelim). Gene bir minik aciklama yapmaliyim bizim kullanigimiz bir kelime varya onu kesinlikle kullanmiyorsunuz siyah diyebiliriz, ingilizce olarakta black diger kelimenin ingilizcesini (hani bizde bi biskuvi var o isimde iste o kelime ingilizcesi oluyor ki o biskuviyi bi arkadasim sayesinde kalabalik bir yerde yemek gibi bi gaflette bulunduk bitince benim aklima geldi Allahtan kimse gormeden bitmisti!) asla ve asla kullanmiyoruz en buyuk hakaret olarak algilaniyor. O kelimeyi de neden burda kullanmamak icin size ve kendime bu kadar eziyet ettim bilemiyorum :p sanirim aliskanlik!



Aslinda gene bi aciklama yapmak istiyorum bu siyah ve beyaz konusu benim bu blogu actigim andan beri en cok yazmak istedigim konu. Cunku en cok sasirdigim, en sakli gercek bu, buradaki. Nasil sakli? asla ve asla dilendiremezsiniz hic kimseye sen siyahsin sen beyazsin diyemezsiniz bu suc yani irkcilik suc. Ama soyle de bi sacmalik var is basvurularinda bile irkinizi soruyorlar isaretlemek zorunda olmasaniz da. Ev ararken de muhitin 'etnik durumunu' emlakciya sormaniz cok normal. Aslinda dedigim gibi siyah ve beyaz konusu cok ayri bir post olmali burada ufaktan bir giris yapmis olayim cunku yapmazsam yasadigim sey anlasilacak gibi degil. Ve aslinda cok hasas bir konu oldugu ve oradan cok acimasiz gelebilecegi icin aciklama yapmak zorundayim. Ve en onemli aciklama su ki 'bunlar benim fikirlerim degil' bunu altini cizerek belirteyim buradaki gunluk hayattaki duzen bu.

Evet simdi devam edelim, gittik gorusmeye, siyah bir genc bizi bir apartmana cikardi, biz cikarken apatmanda kapisini acip bize bakan insanlar oldu ve tabi onlar da siyahti ve de bakislarinda oraya bilmeden geldigimizi anlamis olmalari vardi. Bu noktada biz o merdivenleri cikarken dusunmedigimiz bir durumun icinde bulduk kendimizi. Tamamen siyahlarin yasadigi, ev fiyatlarinin cok da yuksek olmadigi bir bolgeye dusmustuk ve merdivenlerden cikmis bulunduk. Neyse eve baktik bi yandan da, ben ne ev ne bisey gordum, bakmadan gitmek de olmaz, bir de saskinlik ve oraya yanlislikla dusmus olmamizin telasini gostermemeye calisma endisemiz var. Ben o dakikalar nasil gecti hic bilmiyorum. Tek istedigim oradan sag salim cikmakti. Tesekkur ettik, ciktik hizlica mahalleden uzaklastik, ama ben o gunku korkumu hic unutmuyorum. Tabi sonra bu isler nasil oluyor, bolgeler, ev fiyatlari nasil belirleniyor ogrendik. Yabanci oldugunuz bir ulkede en onceliginiz guvenlik gerisi sonra geliyor.



Dedigim gibi bu postta cok detaya girmeyecegim, ama detaya girmezsem de cok anlasilmayacak, o yuzden bir sonra ki post tamamen siyah ve beyaz meselesi olacak. Ve bu konuyu cok da rahat yazamiyorum, o yuzden sanirim biraz kopuk oldu cumleler.

P.S. fotograflar cocuklarin minik seramiklere yaptiklari resimler ve yazdiklari mesajlardan olusuyor West Village'de.

P.S.2: hayir gittigimiz yer Harlem degildi :) Harlem'i Turkiye'den de biliyorduk tabi bir cok kisi gibi.