8.12.11

Koku ile Savasim!


Evet basliktan anlasilacagi uzere tam bir savas durumundayim burada kokularla bir Turca`nin duydugu yeni kokularla savasi :)

Koku en hassas duyummus benim buraya gelince daha cok anladim. Ilk market deneyimimde aldigim koku korkunctu ozellikle et kismindan gelen koku yuzunden uzunca bi sure burnumu kapamak suretiyle gezdim o bolgelerde etrafin bakislarina kayitsiz kalaraktan (ki burada bir parantez acmak istiyorum marketler de karsilasacaginiz tuhaf otesi insanlar var onlar sanki hep orda yasiyor gibiler kendi kendine konusan, sizinle konusmaya calisan, onu mu alsam bunu mu alsam diye soran genellikle 60 yas ustu teyzeler).


Turk restaurantlariyla ilgili sorunum sudur ben kuzu yiyemiyorum yiyorum da kokmayacak en gec 3-4 aylik olana kadar kesilecek (Vedat Milor`dan ogrendiklerimi satiyorum burda) bu noktada burada ki en buyuk talissizligim butun Turk restaurantlarinin kuzu kullanmasi bi tanesi mi danadan yapmaz menusunde ki bi yemegi yok! ki kuzu burada hic yaygin bir et degilken! 3 aylik falanda degiller tabi kokudan anlasilacagi uzere. Kuzudan koku alan ben haliyle domuz kokusuna dayanamiyorum. Bir suredir subway merdivenlerinin dibinde biten o sokak arabalarindan gelen keskin bacon (domuz pastirmasi kahvaltilarin degismez urunu diyebiliriz) kokusuyla,kusmak uzere basladim gunume ama ilk zamanlara gore simdi daha iyi durumdayim. Koku alisilabilen biseymis sanirim, uzun sure maruz kalinan kokulara tepki azaliyor, azalan tepki esittir mide bulantisini azaltmayi basarma :)

Sadece disardaki kokuyla bitmiyor tabiki yasadigimiz binaya gelince bir savas daha basliyor. Bizim kattaki etnik dagilim soyle: Cinli,Japon,Ekvadorlu,Perulu,Kosovali,Turk. Evet herkes yemek pisirdiginde ki kokuyu bi dusunun. Dusundunuz mu onu 2 ile carpin sonuc evet kotu. Nerde o binaya girince biber dolmasi kokan apartmanlar ahh ahh kiymetini bilememisiz belki zamaninda off poff demisimdir o canim kokulara. Bilmediginiz, alisik olmadiginiz bir kokuya dayanmak hakkaten cok zormus.


Vedat Milor bir kuzuyu yerken eger deniz tuzu kokusu aliyorsa kuzunun deniz kenarinda biryerlerde yetistigini anliyor ya hani ben o kadar olmasam da (o kadar olunur mu zaten o nedir ole) bi yemegin icinde ki yagin ne yagi oldugunu daha piserken anliyorum boyle olunca yeni lezzetleri kesfetmem ne kadar istesemde zor oluyor. Yani simdi kimsenin yedigine kotu bisey solemis gibi olmiyim sonucta onlarda sucuk kokusunu duyunca belki onlarada igrenc geliyordur (hic sanmiyorum ama :p ) Biraz o kokuya alismakla ilgili iste.

Perfume diye bir film vardi izlediniz mi bilmiyorum hatta kitabi da var. konu cok uc boyut tabi gene sukrediyim ben halime guzel bi film tavsiye edebilirim bu arada ;)



P.S. Evet tahmin edilecegi uzere yuzume gore buyukce bir burnum var :)

14 yorum:

  1. bende nerdeyse hiç koku almam zaten uzun süredir kronik alerji yasadığım için burnum hepten iptal..allah kolaylık versin sana şekerim,işin zor..

    YanıtlaSil
  2. Mambacim, bende ne cok isterdim senin gibi koku almiyim ne cok isime yarardi burda ama tam av kopegi kivamindayim malesef :)

    YanıtlaSil
  3. Off cok zor birsey bu kadar hassas bir burnunun olması. O kadar çok koku var ki etrafta. Benim de keskindir burnum, herşeyin kokusunu alırım ama rahatsız etmez beni neyse ki :)

    Henüz katılmadıysan, Yasemin Öndar etek, Eda Yılmaz cluth ve Armani parfüm kazanmak için, yılbaşı çekilişime beklerim.

    http://denizsaatcioglu.blogspot.com/2011/12/new-year-s-giveaway.html

    YanıtlaSil
  4. Denizcim, herseyin kokusunu alip rahatsiz olmaman harikaymis... Cekilisi gordum de buralardan oralardaki cekilislerden de eksik kaliyim dedim :) en cok isteyene cikar umarim.

    YanıtlaSil
  5. Ah kıyamam en ii ben anlarım senin halinden :) Liegede yurtta kalıyorum ve yemekhanede pişi yemekler ve devamlı domuz pişio biliyorum o kokuyu ve benım burnum alışkin olmadığı kokulara fazla hassas bazen kaçıyorum yemek haneden apar topar...
    Burnum büyük deme benimki oldukça küçük:)

    begumyagci.blogspot.com

    YanıtlaSil
  6. Tahmin edebiliyorum ne kadar zor olduğunu tatlım :( Ben polonyada benzer bir durum yaşamıştım nasıl ağır et kokuyor ve kırmızı etleri de berbat oluyordu, tavuk yiyordum sadece :/ insanlar alışmışlar duymuyorlar bile ama alışmamış birisine değil yemek kokusu bile mide bulandırıcı geliyor. Daha bu öğlen işyerine yakın bir köfteciye gittik bir yudum yedim gerisine dokunamadım, ağır koyun kokusundan. Çok iyi anlıyorum seni ya vejeteryan olacak insan ya da sadece beyaz et yiyecek orada :///

    YanıtlaSil
  7. Begumcum senin durum da cok zormus yemekhaneden yemek zorundasin kendin yapma gibi bi durumun yok ama 3 ay ve bitiyo enfes kokulariyla pisen yemeklere kavusmana az kaldi sekerim ;)

    YanıtlaSil
  8. Gizcim vejeteryan olamayacak kadar cok seviyorum ben eti ama :( yani sevmeyen biri olsam sorun olmaz da bole tam iskence oluyor. zaten beni burada en cok zorlayan konu koku ve koku yuzunden yiyemedigim Turkiye'de ki lezzetlerin yanindan bile gecemeyen yemekler. Bu yuzden tum yemekleri kendim yapmaya calisiyorum daha lahmacun kebap imalatina gecemedim o da olur umarim zamanla :)

    YanıtlaSil
  9. Benim de burnum buyuktur : ) senin kadar olmasa da ben de kotu kokuya dayanamam, ozellikle ayak kokusu, ucaktayken o kadar zor oluyor ki. Bu arada Koku nun kitabini uni deyken okuyup cok etkilenmistim, birkac sene evvel de filmini gordum, etkileyici yine.

    YanıtlaSil
  10. Ucakta ole bi sorun yasamadim su zamana kadar iyi ki! Yoksa zaten hic hosnut olmadigim uzun yoldan bir de ayak kokusuyla naparim bilmiyorum. Suraya yazdim ya simdi kesin ilk seferde bunu da yasarim :)
    Kitapla ilgili cok tavsiyeler aldim en kisa zamanda okumaliyim.

    YanıtlaSil
  11. benımde bır huyum var mesela annem kurabıyenın ıcıne azıcık su katmısmı o su cesme mı yada sutun markasına kadar bılıyorum annem benden korkuyor :)

    YanıtlaSil
  12. Grace, benden senden fena korktum suan da :) sutun markasini mi anliyorsun bunu nasil yapiyorsun :)) bende kendimi bisi saniyodum yedigim seyin icindeki yagin ne yagi oldugunu anliyorum diye :) vayyy bee diyorum sana :)

    YanıtlaSil