28.3.12

Pembe Metrobus Taciz

                                        

Gunlerdir su pembe metrobus konusu beni dehsete dusuruyor. Sadece kadinlarin kullanacagi pembe bir metrobusun varligi isteniyor. Saadet partisinin tacize cozum (!) teklifiymis metrobusten inen insanlara brosur dagitiyorlarmis ve saadet partisinin kadin olan bilmem nesi sole bi aciklama yapmis"Rusya ve Japonya'da var boyle bir uygulama" once sunu sorayim eger Rusya ve Japonya'da yasayanlar varsa var mi cidden boyle bir uygulama? Ve eger varsa bile bu tacizcilerin tecavuzculerin cezalandirilmadigi bir ulkede tacize engel olarak dusunulup mu yapilmis?!

Gercekten bu konuda cok sinirliyim yani diyelim ki bu pembeler cikti ortaliga diger metrobuslere binen kadinlara taciz normal mi olacak "aa o da istiyor yoksa niye binsin bu metrobuse" mi diyecek tacizci?! Sonuc ne olur bilemiyorum emin de olamiyorum artik, neye yok artik bu kadari da olmaz canim dediysek yavas yavas oldu oluyor.Gene de bunun olmamasini diliyelim.

Ben simdi New York' da ki taciz ve kadin olma haline deginmek istiyorum.
Bi kere burda kadinsaniz herhangi bir olayda zaten bir sifir ondesiniz. Bunu bilen tum erkek cinsi bu farkindalikla size mesafeli oluyor zaten. Ki dusunun onlarca irk birarada yasiyor burda, herkesin gelenegi gorenegi ayri ama sinirlar oyle belirgin korunuyor ki yasalarla, hic kimse aman bana ne olur diyemiyor. Bu kadar net.
Oyle metroda, otobuste size cok yakin oturmaz hicbir erkek oturdugu an zaten hemen rahatsizliginizi belli etmek en dogal hakkiniz. Metro kalabalik yanlislikla cantasi mi degdi hemen ozur diler zaten direk bi hisimla doner bakarsiniz cunku burda temas asla normal birsey degil. Zaten olmamali da degil mi? Ne oluyor ulkemizde tanidik tanimadik kisiler tarafindan bebekler cocuklar dokunularak sevilince. Burda asla bi cocuga dokunamazsiniz sokakta aa ne tatliymis diye. 'Aaa ama o da ne, ne yabanilik oyle' diyoruz ya biz cunku cok canayakin bi milletiz ya. Yok iste o hic ole degil kimse kimseye dokunmamali ve daha kucucukken bilmeli bir cocuk bunun normal olmadigini ve kendini korumayi ogrenmeli. Haksiz miyim? Burada tacizden tecavuzden ceza almis cezasini cekip hapisten cikmis (eger cikabilirse) biri yasadigi yerdeki insanlara sucunu bildirmek zorunda. Yani evinizin yakinlarinda boyle biri varsa bunu biliyor ve ona gore dikkatli oluyorsunuz. Gayet guzel bir uygulama oldugunu dusunuyorum. Tecavuzler tacizler olmuyor mu tabi okuyoruz gazatelerde oluyor ama yapanin gercekten akil sagliginin yerinde olmamasi gerek cunku cezasi cok agir cezasini cekse bile gittigi heryerde o sucla yasamak zorunda.

 Ayni sekilde kadina siddet mi dediniz bi sikayet edin bakalim direk polis geliyor aliyor adami. Hatta siz sikayet etmediniz komsu etti gene polis geliyor aliyor adami. Burada erkegin kadina bagirdigi sahneyi pek goremezsiniz genelde, illa bagirilacaksa kadin erkege bagiriyordur sokakta falan :) cocuga siddet zaten mumkun degil gider kendi sikayet eder o etmezse konu komsu eder cocugu alir devlet siddet uygulayanda dogru hapse. Bi olay var ne kadar dogru bilmem ama babayla kiz Turkiye' ye tatile gidiyor adam havaalaninda pasaport kontrolunden gecer gecmez kizini bir basliyor dovmeye simdi kime sikayet edeceksin diye. Ne hirs yapmissa artik!

Kisaca insanin icinde olmali bu bilince sahip olmaliyiz falan diye dusunulmemeli yasa olacak yasa uygulanacak tacizci bilecek ki ben bu kadini rahatsiz edersem basima gelmeyen kalmaz. Siddet uygulayan koca bilecek ki tutuklanacagim. O zaman nasil bilinclenir nasil icine dogar o farkindalik inanamayiz bile!

Biraz rahatladim yazdikca sanki ama her okudugum haberde isyan ediyorum. Bir ulkede kocalari tarafindan oldurulen kadinlarin sayisi bu kadar coksa o ulkede hukuktan, ahlaktan, insanliktan, dinden bahsedilebilir mi? İnsan hayati insan hakki herseyden once ve onemlidir onceligi baska seylere veren devlet hictir.

P.S. fotograf alintidir.

30 yorum:

  1. evet keşke içinde olsa herşey insanın ya da bir şekilde olmayana enjekte edebilsek ama elden gelmiyorsa bazı şeyler dıştan bir maşa yardım edecek kesinlikle!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle! Ama ben suna inanmiyorum burada ki herkesin icinde mi kurallara uymak bence hayir ama demek ki yasalar kati olunca cezalar agir olunca herkes pasa pasa duzene uyuyor.

      Sil
  2. kesinlikle katiliyorum size.. ben de Amerika'da yasiyorum ve insanlarin birbirlerine olan saygilarina hala hayret ederek bakiyorum.. din konusunda belkide bircok muslumandan daha inanclilar fakat kesinlikle bizde ki gibi dayatilma.. aman acik giymis kafasi acik bilmem neresi acik diye bakmiyorlar.. esimin yigenleri kilise okuluna gidiyor.. kizli erkekli.. bir arada dinlerini saygiyi ulkelerini ogreniyorlar.. egitimlerini ailelerinde..okullarinda okadar guzel aliyorlar ki.. gelecegi olusturma pesindeler.. geriye gitmek degil :)biz hala okadar sacma seylerin tartismasindayizki.. aslinda yazacak cok sey var fakat sinirlerim bozuluyor:)

    sevgiler..

    serapstyle.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serap, insanlar birbirlerini yargilamiyor ve herhangi bir dusunce icin zorlamiyorlar evet burda. Eger birbirlerine saygi duyamasalardi bu kadar farkli ulkeden insan nasil birarada yasayabilirdi ki zaten degil mi? :)

      Sevgiler...

      Sil
  3. dediğin gibi yasalar çok önemli türkiyenin en büyük eksikliği bu.pembe otobüsle önleneceğini hiç sanmıyorum.sonuçta erkekler yalnızca otobüste mi bizle aynı ortamda kalıyor.heryerdeler ve eğer kafalarına bunu koydularsa hertürlü işyerinde,evde,sokakta,zorla taciz,tecavüz ne yazık ki gerçekleşiyor.öncelikle çocukluktan istemediğin kimse sana dokunmamalı bilinci yerleşmeli ve tabiii erkeklere de bu bilinç yerleştirilmeli.kadın senin malın tepe tepe kullan bilinci olduğu sürece hergün ne olaylar oluyor.keşke değişse bilinç düzeyi ama gittikçe daha da kötüleşiyor:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sewooo, pembe metrobus onlemek yerine daha cok artiracak tacizi zaten, dusunsene iyice kadin-erkek ayrilacak bu kadar birbirinden ayrilan iki cins birlikte kurallara uymayi nasil ogrenebilir ki! Dedigim gibi burda bu kadar milleletten insanin hepsi mi bilincli bence hayir ama yasa varsa yasa uygulaniyorsa oyle bir bilincleniyor ki herkes. Cozum basit aslinda ama iste!

      Sil
  4. Öyle iyi ifade etmişsin ki başından sonuna kadar her bir kelimesine katılıyorum yazının. Ülkem ve geleceğimiz için ciddi endişe ediyorum. Özellikle de kızım için :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Shopp-ing-bag, bende endise ediyorum ve sorun aslinda bizim hicbir konuda birlesip hareket edemememiz birazda. taciz tecavuz davalarinin sonuclarina bak bu nasil bi ahlaktir boyle daha hangi gelismeden ilerlemeden bahsedebiliriz ki?!

      Sil
  5. canım ne güzel yazmışsın. Bizde toplu ulaşım araçlarında sıkıştırmak için yer arıyorlar terbiyesizler. keskin kurallar lazım. hemde öyle böyle değil.bildiğin bu adamlar içeride üç beş gün olsada yatacak ki, neden yattıklarını sorduklarında utansınlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim iste yasalar kesin ve net olunca ve ayni sekilde uygulaninca tacizci bilecek ki bir kadina yaklasirsam susmayacak ve tepki verdigi anda ceza alacagim o zaman farkindalik bilinc kadina saygi bir gunes gibi dogacak icinde. Ama kadin tepki versede bisey olmayacak nasilsa derse ne engelleyecek ahlaksizligini!

      Sil
  6. canım izninle ben newyorka geliyorum, kadına değer verilmeye bir ülkede yaşamak ne acı!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canim keske ayni seyler bizim ulkemizde de olsa bilsek ki kotu bir olayla karsilastigimizda yapacak birseylerimiz var bizi koruyan yasalarimiz var keske keske!...

      Sil
  7. Daha ne icatlar ne uygulamalar çıkaracaklar merak içindeyim :))

    YanıtlaSil
  8. Merhaba blogunuzu yeni kesfetyim
    Ueyyim
    Ben de beklerim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. güzel bir yazı olmuş

    http://fashionisable.blogspot.com/

    http://fashionisable.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Aaa demin de Gizli Teras ta ayni konuyla ilgili posta yorum biraktim. Gizem in de dedigi gibi kalksin o pembe otobus butun o fikri savunanlarla ve gitsin ozlemini cektikleri duzendeki ulkelere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa oyle mi :) bende hemen bakiyorum ve tabiki katiliyorum fikirleriye beraber gitsinler!

      Sil
  11. TANIŞTIĞIMA MEMNUN OLDUM:)
    ÇOK HOŞ PAYLAŞIM OLMUŞ:)
    BANA DA BEKLERİM:)

    YanıtlaSil
  12. Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum canım, harika ifade etmişsin. Bizimkilerin yaptığı oyma akıl koyma akıl ya da taşıma suyu ile değirmen döndürme çabası. Oradaki yaptırımları örnek alsak halbuki, gerçekten çözüme gitsek... bizde önce insana, kadına önem vermiyorlar sonra kalkıp pembe metrobü diyorlar ki bu bile kadını toplumdan izole etmek ve geride bırakmak için yapılan bir şey. Düşündükçe, yazdıkça sinirleniyorum bu duruma, ellerine diline sağlık bu güzel yazı için. Birimiz hepimiz yazar ise belki dikkat çeker okumayanlara da ulaşır diye kaleme aldım ben de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Gizemcim keske dikkat cekse keske bunca sacmaliga tepkisiz kalinmasa keske! Ama tabi yazmaktan soylemekten tepki gostermekten usanmamaliyiz zaten iyice tepkisiz olmaya zorlaniyoruz degil mi?!
      Buna bu kadar cildirmisken hemen baska seyler cikiyor bitmiyor ki her yeni gun yeni sacmaliklar! Umarim bu sacmalaiklarin hepsi son bulur ve gunes en kisa zamada dogar...

      Sil
  13. Leah'nin su son yazisina yaptigin yorum araciligiylan isinlandim bloguna, pekte sevdim! farkli ülkelerde yasayan insanlarin bloglarini okumak çok zevkli oluyor, ufkum genisliyor hani (: bir iki blogda daha okumustum bu pembe metrobüs olayini, sinir krizine girmelik bir olay yahu!! ne gerice bir alternatif :/ zaten şok geçirmistim ilk başta. şaka falan saniyordum - ki sonradan millet ciddi ciddi tepki göstermeye basladikça bu olayin ne yazikki gayet gerçek oldugunu idrak ettim. güzel yazi olmus, farkli açilardan bu konuyu okumakta hos ama bu pembe metrobüs olai hakkinda hemen hemen blog aleminde herkes hemfikir. iyikide öyle, iyikide karsiyiz. bu arada adim Merve, ismini bilmesemde tanistigima memnun oldum :P :D su Nex York'uda bir gezemedim gitti yani, ögrencilik durumlari kötü ya :( insanin elini kolunu bagliyor iste.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hosgeldin ne icten bir yorum bu boyle tesekkur ederim bende memnun oldum tanistigimiza :)
      Umarim en kisa zamanda gelip gezersin sevgiler...

      Bu arada Ben sadece bir cozum (!) olarak ortaya atildigini dusunmek istiyorum hala ama eger gercekten boyle bisey olursa sok olurum! Olmamasini diliyorum bu kadari olmasin en azindan.

      Sil
  14. valla ben artık alıstım ya tacıze oyle sıkısmadan olmuyor gecmez gunler hele kı ben o pembe metrobusun pek akla zarar oldugunu dusunurum neden mı her gun avcılardan bınen bır ınsan olarak erkeklerden beter yer kavgacı eden ve hayatımda karsılasmadıgım kufurlere seyırcı kalıyorum ne dıyım ulke elden gıdıyor ben kacar o kacar ulke pembe metrobusculerımı kalsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaya bakisin degisikmis :) kimse kacmasin niye kacsin ki zaten

      Sil
  15. ayyyyyy ağzına sağlık kuzum yaaa,bravo vallahi ne güzel örneklerle özetlemişsin durumu...bu terbiyesizler böyle saçma sapan önlemler alana kadar yasaların düzenlenmesi üzerine gitsinler,tecavüze uğrayan küçücük kızların kendi isteğiyle yapmıştır denmesine isyan etsinler..offf varya nasıl canım sıkıldı yine, nasıl bir toplumda yaşatılmak zorunda olduğumuzu düşününce...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendi isteği konusu zaten en delice en çıldırtıcı şey! malesef Baktericim yaşatılmak zorunda bırakılmak hakkaten çok can sıkıcı!

      Sil