12.5.12

Anilar simdi gozumde canlandilar, part1: trafik

Anilar simdi gozumde canlandilar adli bolume hos geldiniz, kac gundur bu sarkiyi soyleyip duruyorum bu hareketin basligi da boyle bisey oldu haliyle :)



İlk olarak trafikteki bir aniyla baslayacagim ve sonra trafik kurallarinin burdaki boyutlarini gozler onune serecegim efendim :)

İlk geldigim haftaydi daha etrafa balik gibi bakiyorken market donusu ilk polis cevirmesiyle karsilastim. Soyle oluyor polis bey arabasinin isiklarini yakiyor ve o aci sirenini otturuyor hemen arkanizda ve siz hemen saga cekmek durumundasiniz. Saga cektiniz ya arabanin icinde elleriniz gorunecek sekilde yukarda kalmak durumunda ve asla ama asla arabadan inmek gibi bi gaflette bulunamiyorsunuz sakin denemeyin de!



Simdi araba durdu beyim korkma dediyse de ben tavsan moduna baglamistim tabi o arada hemen ( ki hic sogukkanli bi insan degilim kalktim buralara geldim bu halimle! ). Polis beyin bir eli belindeki silahinda, bir elinde fener arabanin icine icine bakiyor gelde korkma direk azili suclu muamelesi tabi.  Sonra belgeler falan istedi yuzumuze iyice bakti buyuk bir ciddiyetle ben dedim tamam sinirdan gectim ama buraya kadarmis bu kadar ciddiyete kesin bisey var kesin sinir disi edilecegim :) Polis bey arabasina gitti biz kimildamadan bekliyoruz ama ben onbin senaryo yazdim oynatiyorum bizi :) ve aklima gelen en korkuncu simdi ya islemler icin falan gotururlerse beyimi ne olacak kimseyi tanimiyorum, New Jersey'deyiz ve toplu tasima diye bisey yok ve anliyorum ama konusamiyorum modundayim :) Neyse polis geldi arabanin biseysi odenmemis burda arabalarin odenecek o kadar cok seysi oluyor ki bu unutulmus ve onca zaman hicbisey olmamis ama benim gelisimin 4. gununde olacagı tutmus nasil bi sans ama :)



Oyle cok korktum ki sonrasinda arkada polis arabasi belirse titriyodum (simdi alistim artik :p ). Burda trafik kurallari cok cok ciddi. Kimsenin gozunun yasina bakmiyorlar bildiginiz ceza manyagi oluyorsunuz. Biz olduk ve artik arabamiz yok cok rahatiz. New York disinda evet arabasiz olmak imkansiz ama New York'da cok gereksiz park edecek yer bulamiyorsunuz, park icinde bir suru ceza yeme olasiliginiz cok yuksek. Biz New York'a yeterince katki sagladik odedigimiz cezalarla :) Yani bi kere sansiniz yaver gitti bi olayi polise yakalanmadan atlattiniz diyelim, ikincide yakalanmaniz cok yuksek hemen bitiyorlar arkanizda. O isiklar o siren hemen yaniyor aman aman korkulu ruyam benim :) ve belli bi ceza puani limiti var gectiniz bitti ehliyete veda.
Yedigimiz bazi cezalardan ornekler;
Arabayi park etmek icin yer ararken kemer cikarilir ve hop ceza ama ama ama ben park yeri ariyorum evimin sokagindayim yok dinlemiyor ode!
Buraya park ettim ama 10:00 da temizlik araci gececekmis saat 10.05 aaa ceza yemisim 5 dk ile hadii ode!
Onumde okul araci varmis durmustum ama zaten karsi seritteyim hic mi hareket etmemem gerekiyordu hadiii cift ceza bu sefer ode!


Evet school bus konusu cok ciddi durunca isiklarini yakip dur tabelasini cikarinca kapatana kadar hic bisekilde hareket edemezsiniz. Aslinda tabi cok guzel bi uygulama zaten hepsi cok guzel dee Turk mantigiyla alismak zor oluyor biraz :) o yuzden ilk zamanlar cok ceza yiyorsunuz. Cunku yaptiginiz bir hatayi polisin gormeme olasiligi cok dusuk zaten gorurse bi mazeretiniz olamiyor. Kurallar bu kadar agir ve uygulamalar bu kadar ciddi olunca isterseniz trafik canavari olunda gorelim. Alkollu araba kullanmak icin gercekten akil sagligini kaybetmis olmak gerekiyor!

P.S. fotograflar West Village'den, school bus alinti.

36 yorum:

  1. kurtulmuşsunuz arabadan da ceza ödemekten de:) ben de giderayak ehliyet almayı düşünüyorum. New Jersey'de türk ehliyetini gösterince kolaylıkla alınabileceğini söyledi birileri. sen ne dersin? Syracuse'ta $90 diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorma ne buyuk bi rahatlik oldu hem madden hem manen :)
      NJ de sadece yazili sinava giriyorsun eger ehliyetin varsa. ayni gun icinde sinav sonasinda ehliyetini hemen alabiliyosun $90 olabilir sanirim tam hatirlamiyorum.
      NY de hem yazili hem direksiyon sinavi oluyor.

      Sil
  2. amanın ben gerildim okurken.. bu arada aarkadaşım inşallah 19 unda Ny dayız ailecek.. heyecanlıyım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amanin inanmiyorum hep diyordun sonunda gercek oluyor demek :) bu ay dimi ama cok az kalmis! Deli annem yapabilecegim birsey olursa mailleselim mutlaka

      Sil
  3. Cok seviyorum ve ozledim New York'u

    http://stylishtimes.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman ozleminin en yakin zamanda dinmesini diliyorum :)

      Sil
  4. vay be diyorum yani hergün trafikte çektiğim çileleri düşününce,, keşke burda da cezalar caydırıcı olsa özellikle otoyoldaki kamyonlardan acayip şikayetçiyim kaç kere polisi arayıp ihbar etmişliğim var pek bişey yaptıklarını sanmıyorum ama en azından kendimi tatmin etmiş oluyorum. burda kurallara uymak yasak sanki :/ ondan sonra hergün kaza bilmemne haberleri..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani gercekten herkes oyle korkuyor ki icinde kurallara uyasi yoksa da mecburen uyuyor :) iste yaptirim olunca sen o kamyonlari sikayet ettiginde o kamyon bi ceza yesin su yolda su saatte su ihlali yaptin diye,o zaman trafik canavarligindan nasil sut dokmus kediye doner!

      Sil
  5. Bence baska bir ulkeye gidildiginde en cok farklilik hissedilecek durum araba kullanma sanirim. Amerika'nin sert trafik kurallari oldugunu biliyordum ama boyle orneklisini degil;)
    Biz de, Italya'da araba alma taraftari degiliz. Cok tarihi merkez var ve her yere arabanla istedigin gibi gidemiyorsun.
    Zaten arabasiz hayat daha saglikli di mi;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende gelmeden once kurallarin cok kati oldugunu biliyordum da geldigimin 4. Gunu boyle biseyle karsilasinca araba kullanmaya cok korktum burda :)
      Evet kesinlikle daha saglikli park yeri icin o kadar kez bir saat dolastigimiz oldu ki! Parki dert cezalari dert odenecek seyleri dert! Simdi bu dertler yok :)

      Sil
  6. trafık konusu bıraz degısık oluyor bende uzun sure avrupadan ınsanların benım yola atlamalarıma karsılık durmalarına alıstıgımdan dondugumde tr de bırkac ezılme olayı ıle karsı karsıya kalmadım...gercekten su yasımdayım hala ehlıyet almamakta dırenıyorum bır ıdol halıne gelecegım...ama sen kucuk korkular olsa bıle guzel bır sekılde atlatmı9ssındır korku sendromundan azıcık sonra keısn gecer:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ehehe o sok olayini iyi biliyorum bende yolun kenarinda kalakalmistim ilk gidisimde TR ye. Aman hemende alisiyoruz bizde :p atlattim sayilir ama polis konusu ciddi, bi daha yasamamayi diliyorum :)

      Sil
  7. aman ne sıkıntıymış araba kullanmak...
    arabasız olmak en güzel seçenek gibi görünüyor gerçekten:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gercekten oyle. birde tabi herseyi deneyerek ogrenmenin acisi oluyor biraz :)

      Sil
  8. postunuzla alakasız lacak ama size bir soru sormak istiyorum. son yıllarda ABD dizilerine olan ilgi malum. ende takip ediyorum. siz hangi dizileri takip ediyorsnuz merak ettim sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Su siralar pek takip ettigim soylenemez ama Two and a half men e bakiyorum arada onun disinda da 3 turk dizisi izliyorum. Buraya gelmeden once kacirmadigim amerikan dizilerinin yerini burda yemek kanallari aldi tv izledigim zamanlarda :)

      Sil
  9. Polislerden bende cok tirsiyorum. Isigini yakmasina hacet kalmadan daha gordugum an frene basliyorum gayri ihtiyari:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aman bisey olmaz mantigi hic yok her an tetikteyiz :)

      Sil
  10. Ayy orasi tam bana gore o zaman ben burda millet kurallara uymuyo diye trafige cikmaya tirsiyorum orda ohh misler gibi gezerim walla :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de rahatca gezersin oyle insanlar araba kullaniyor ve oyle bi rahatliktalar ki TR de olsa trafige cikamazlar sanirim :)

      Sil
  11. Biz İstanbul'da trafik yerine kaosu yaşıyoruz her gün!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Trafik konusunda yogun saatlerde burda da yogunluk oluyor. Ama tabi kurallara daha uygun bi sekilde. Birde metro sistemi cok gelismis burda oyle olmasa dusunemiyorum bile!

      Sil
  12. Polis durdurunca arabadan inmeden elleri kaldırmak tam filmlerdeli gibi tatlım! :))) en güzelini yapmışsınız, böyle metropollerde araba insana kolaylıktan çok dert oluyor. Tavşan moduna da koptum ben de aynen o durumda karanlıkta üzerine ışık sıkılmış tavşan modumu açabilirdim heheh :pp

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son derece gergin bi andi cidden tavsanla sudan cikmis balik arasinda gidip geldim ilk haftalar :)

      Sil
  13. yasaların caydırıcı olması çok güzel.bayılıyorum yazılarına hadi sernin devamı gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her alanda fazlasiyla caydiri yasalar :) tesekkur ederim guzel yorumuna evet dimi kac hafta olmus hala yazacagim :(

      Sil
  14. ne kadar korkutmuşlar seni böyle :) ama çok hak veriyorum sana, bende de bir önyargı olmuştu, filmlerden oluştu bu önyargı bence, polis arabasını gördüğüm anda yolumu değiştiriyordum ben de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslinda bende pek filmlerden degil direk ilk gunler yasadigim icin bu korku ama simdi gecti :) tabi hic sakalarinin olmadigini hic bi zaman unutmuyorum ;)

      Sil
  15. Bir de bizim İstanbul'da yaşadığımız, trafik canavarlarıyla burun-buruna teğet geçişlerimizi bir düşünün!..bilmediğimiz ve yaşamadığımız bir ülke de sayenizde ilginç ayrıntılar bunlar...


    (( * küçük bir not düşebilir miyim!
    yalnız, bloğunuzun yazı karakterinden dolayı biraz zorlandım okumakta:( it's up to you ... )

    teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk TR tatilimde gercekten cok karisik gelmisti trafik ve bi sure karsidan karsiya gecmekte cok zorlandim :) ama tabi bi kac haftaya alisiyor ne de olsa bildigimiz alistigimiz kaos :)

      Aslinda bazen bende de kucuk cikiyor yazilar ama sayfayi yeileyince duzeliyor orjinali kalin buyukce harfler ozellikle secmistim rahat okunsun diye. O kucuk hali feci cidden size de oyle gorunduyse hemen degistiryorum belki bu yazi karakterine ozgu biseydir anlamadim tesekkur ederim uyari icin :)

      Sil
  16. owwwww cidden çok deli takıntılılarmış bu konuda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kurallar ve ozellikle trafik kurallarina cok fena takiklar ama guzel boyle :)

      Sil
  17. valla ben yillardir new york, long island, new jersey arasi direksiyon salliyorum hic cezam you. (haha taksi soforu degilim!!) big are tiara carpmistim onda da amca mac dedi kactim, kacmasaymisim sigorta yank cokmus arabami odermiste neyse :))) ha bi de bi ara arabamin ustunde kar varmis diye durduruldum ama hadi noel hatirina affetti ve hemen temizle dedi. boyle de ilginc bir memleket.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iste sans meselesi bende ondan sonra boyle bi olay yasamadim ama geldi ilk hafta mi buldu :D ama tabi biraz bosverdiginiz anda hemen bi olay gelip bulabilir cunku baya ciddi mesele trafik burda herzaman dikkatli olmakta fayda var:)

      Sil
  18. :))) Evet bu cezalar kurallara alismak zor.. Bizim texsas da araba sart

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. New York toplu tasima konusunda cok rahat cok sukur :) ama iste cezalara evet cok dikkat etmek gerek.

      Sil